Έκθεση
-
Αποκατάσταση πύργου Πολιτικών
Η αναστήλωση ενός μνημείου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος μίας περιοχής. Περιλαμβάνει διάφορες εργασίες αποκατάστασης όπως στερεώσεις, συμπληρώσεις και εργασίες συντήρησης οι οποίες γίνονται με τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πραγματοποιείται κυρίως σε μνημεία για τα οποία γνωρίζουμε τη μορφή και την αρχική χρήση τους.
Ειδικότερα, η αποκατάσταση ενός μνημείου περιλαμβάνει εκτός από τη συντήρηση και εργασίες απαραίτητες ώστε να ενισχυθεί η αντοχή καθώς και η αναγνωσιμότητά του ως μνημείο από το κοινό. Ο πύργος Πολιτικών, σημαντικό μνημείο της εποχής της Φραγκοκρατίας στην Εύβοια, αποκαταστάθηκε με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ (2007-2013) και αποτελεί πλέον επισκέψιμο μνημείο. Υποστηρικτικό πληροφοριακό υλικό που δημιουργήθηκε συμβάλει στην κατανόηση του μνημείου αλλά και γενικότερα του ιστορικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται.
-
Αποκατάσταση και παράλληλη ανάδειξη φάσεων της "οικίας Βαΐλου"
Η αποκατάσταση και η καλύτερη αναγνωσιμότητα και κατανόηση της χρήσης ενός μνημείου επιβάλλει την παράλληλη ανάδειξη, όπου υπάρχουν, των κυριότερων οικοδομικών/ ιστορικών φάσεών του. Η «οικία του Βαίλου», εντός του σύγχρονου ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας αποτελεί σημείο αναφοράς στην πόλη και το μοναδικό σωζόμενο κοσμικό κτήριο οθωμανικών χρόνων (18ος αιώνας), με νεοκλασσικά στοιχεία (19ος αιώνας), που έχει ενσωματώσει τμήμα παλαιότερου κτηρίου της Ενετοκρατίας (13ος-14ος αιώνας).
-
Απόδοση νέας χρήσης σε ένα μνημείο. Το οθωμανικό τέμενος Εμίρ-Ζαδέ
Η σύγχρονη χρήση ενός μνημείου και μάλιστα η απόδοση νέας χρήσης σε αυτό συνδέεται άμεσα με την απόδοσή του στην κοινωνία χωρίς να καταργεί την αξία του και την προηγούμενη χρήση του. Το οθωμανικό τέμενος Εμίρ Ζαδέ, αποτελεί το μοναδικό διατηρούμενο τέμενος εντός της πόλης της Χαλκίδας, από την εποχής της Τουρκοκρατίας. Στο κτήριο πραγματοποιήθηκαν εργασίες χωρίς να αλλοιωθεί η αρχική του μορφή και σήμερα έχει μετατραπεί σε επισκέψιμο εκθεσιακό χώρο, όπου φιλοξενείται συλλογή χαρακτικών σχετικά με τη Χαλκίδα και την Εύβοια.
-
Η συντήρηση των τοιχογραφιών στο ναό του Αγίου Γεωργίου Ακραιφνίου
Η συντήρηση ενός μνημείου αλλά και μέρους, αυτού όπως για παράδειγμα του ζωγραφικού διακόσμου ενός ναού αποτελεί απαραίτητη πράξη για τη διατήρηση και την προστασία του ίδιου του μνημείου. Στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ακραίφνιο Βοιωτίας πραγματοποιήθηκαν από συντηρητές αρχαιοτήτων εκτεταμένες εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού που σώζονταν σε επάλληλα στρώματα και συνέβαλλαν στην καλύτερη ανάδειξη, τεκμηρίωση και χρονολόγηση του μνημείου.
-
Κατά χώρα διατήρηση αρχαιοτήτων. Το παράδειγμα της Αντίκυρας Βοιωτίας
Κατάλοιπα κτηρίων ή άλλων εγκαταστάσεων και κατασκευών που έχουν αποκαλυφθεί σε ανασκαφές και διατηρούνται κατά χώρα εντός του οικοδομικού ιστού μιας πόλης, ενός οικισμού και είναι εκτεθειμένες στο περιβάλλον έχουν ανάγκη από προστασία, συντήρηση και διαμόρφωση τους σε έκθεμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πόλη της Αντίκυρας στη Βοιωτία όπου σώζονται αρχαιότητες σε ανεσκαμμένα οικόπεδα μέσα στον οικισμό, τα οποία απαλλοτριώθηκαν από το κράτος για την καλύτερη ανάδειξη και προστασία τους.
-
Συστηματική ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο της Ερέτριας
Αρχαιολογικοί χώροι οργανωμένοι ή όχι στους οποίους διενεργούνται συστηματικές ανασκαφές έχουν ανάγκη από προστασία και συντήρηση. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται συστηματική παρακολούθηση, συντήρηση, μελέτη, δημοσίευση των νέων ευρημάτων, αλλά και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους. Πρόκειται για χώρους, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα ολοκληρωμένης προστασίας ανάδειξης και διαχείρισης.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ερέτριας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Εύβοιας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξή του, παρέχοντας νέα στοιχεία για τη χρήση του χώρου. Πρόκειται για οργανωμένο χώρο με μεγάλη επισκεψιμότητα.
-
Συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου της "Παλαίστρας"
Στη Χαλκίδα ο αρχαιολογικός χώρος που συντηρήθηκε και αναδείχτηκε περαιτέρω στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ είναι η «Παλαίστρα», όπου έχουν εντοπιστεί ρωμαϊκά λουτρά και τμήμα του Γυμνασίου της πόλης. Η τοποθέτηση εποπτικού υλικού και η διαμόρφωσή του σε επισκέψιμο χώρο αλλά παράλληλα και ως έκθεμα ενισχύουν την ερμηνεία του και την ανάδειξή του και το εντάσσουν στον κοινωνικό ιστό.
-
Διενέργεια σωστικών ανασκαφών
Στις σωστικές ανασκαφές, δηλαδή στις ανασκαφές που διενεργούνται με αφορμή ανέγερση οικοδομών και κατασκευή έργων, αποκαλύπτονται οικοδομικά λείψανα, τα περισσότερα σε αποσπασματική κατάσταση. Για την ερμηνεία και χρονολόγηση των καταλοίπων αυτών είναι απαραίτητη η μελέτη των ευρημάτων, η τεκμηρίωσή τους, αλλά και ο πιθανός συσχετισμός τους με άλλα οικοδομικά λείψανα από τη γύρω περιοχή. Με βάση τα παραπάνω λαμβάνεται η απόφαση αν θα διατηρηθούν ως έκθεμα ή σε κατάχωση. Πλήθος τέτοιων ανασκαφών διενεργούνται εντός ή εκτός πόλεων. Σε οικόπεδο στην οδό Κώτσου διενεργήθηκε μια τέτοια ανασκαφή, η οποία διατηρήθηκε σε κατάχωση, αφού μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν όλα τα ευρήματα. Στο χώρο που χτίζεται το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας διενεργήθηκε ανασκαφή και βρέθηκε τμήμα του αρχαίου τείχους και της πόλης της Χαλκίδας, το οποίο αφού συντηρηθεί θα διατηρηθεί προς έκθεση.