Στο φαράγγι της Κρύας

Με αφετηρία τη Λιβαδειά, σημαντική πόλη της μεσαιωνικής περιόδου, με τα σημαντικότερα μνημεία της να εκτείνονται κατά μήκος του φαραγγιού της Έρκυνας, στην περιοχή της Κρύας, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το κάστρο της Λιβαδειάς, με τον πύργο του νερού, και για τους πιο τολμηρούς καθώς θα πρέπει να ακολουθηθεί ορειβατική διαδρομή, το Τρίχινο γεφύρι μέσα στο Φαράγγι. Η ομορφιά του τοπίου είναι μοναδική και αξίζει!

Φεύγοντας από τη Λιβαδειά δεν πρέπει κανείς να παραλείψει να επισκεφτεί μία από τις σημαντικότερες βυζαντινές μονές, τη μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι, όπου το επιβλητικό καθολικό της μονής βρίσκεται δίπλα στον επίσης σημαντικό ναό της Παναγίας.

Στο χώρο της Τράπεζας υπάρχει έκθεση γλυπτών από τη Μονή και τη γύρω περιοχή. Επίσης έχουν αποκατασταθεί και αποτελούν επισκέψιμο χώρο με πληροφοριακό υλικό για τη Μονή, οι υπόγειες στοές στη βορεινή πτέρυγα. Τέλος, στην πόλη της Αντίκυρας τα ανεσκαμμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα εντός του σημερινού οικισμού, (βασιλική, λουτρό, οικίες) μας δίνουν μία αρκετά καλή εικόνα ενός μεσαιωνικού οικισμού.